PERMA

Trivsel, (ikke at forveksle med "lykke") er et af flere større omdrejningspunkter for den positive psykologi. Trivsel har 5 forskningsbaserede målelige elementer.

Den amerikanske psykolog Martin Seligman har udviklet trivselsteorien og nedenstående PERMA model omkring Trivsel:


1) Positive emotioner – en følelse af glæde - at være i et positivt miljø

2) Engagement – en følelse af fordybelse, lyst og nærvær, Forudsætter bl.a. at man har nogle mål, der er energigivende, nogle få enkle og gode regler at følge samt mulighed for at kunne finde ro til fordybelse.

3) Relations - positive relationer forudsætter et betryggende medspil og et oplevelsesrigt og
erfaringsopbyggende modspil.

4) Meaning – mening forudsætter, at det man hører og diskuterer, kan bruges og ikke mindst er velargumenteret. Det skal give mening for os.

5) Achievement – præstationer. Det er skønt at komme i mål med noget, at have præsteret
noget. Dog er det ikke selve det at nå i mål, der giver os den følelse, vi efterstræber. Det er det at have gået igennem selve processen – at have kæmpet og nået målet, der gør os lykkelige. Ved at sætte os nogle lidt høje mål, som vi skal kæmpe for at nå gør, at vi kan opnå det dybe engagement, der skaber flow.

At nå målet gør os naturligvis glade, men det er kortvarig glæde. 

Men at være i processen frem mod målet, er det, der skaber trivsel, og netop i processen kan alle 5 elementer bringes i spil.

Seneste kommentarer

10.02 | 14:54

Kan ikke skrivesbedre, jeg fik konstateret stress for over 1 år siden; men er kommet helskindet igennem det ved at få hjælp hurtigst muligt.Det sværeste er nok, at ikke at få stress igen.

23.11 | 23:33

Tusind tak til alle deltagere der deltog på kurset omkring "Psykisk Sundhed og Optimal Trivsel". Hvor har det lært mig meget og jeg håber I har fået sat Jeres egen proces i gang...

Kh Aino

Del siden